Region Gävleborgs patologi i framkant i digitalt samarbete

Publicerat den maj 31, 2018

Patologen Gordan Maras och medicinska sekreteraren Therese Magnusson föreläste för patologikollegor ute i landet och konstaterade att patienterna är de stora vinnarna när den digitala patologin kapar ledtider och ger en mer patientsäker diagnosticering.

I det nationella nätverket Exdin skickar hälso- och sjukvårdsverksamheter digitala patologibilder till ett annat lab i landet för konsultation. Det möjliggör snabbare svarstider för att till exempel diagnosticera cancer, något som gör att patienterna kan påbörja rätt behandling fortare än tidigare. Det handlar om att nyttja digitaliseringens fördelar för ökad patientsäkerhet. Den stora vinnaren är patienten.

Gordon_Therese

 

“Det är synd att inte fler har förstått att det här är så bra och smidigt! Utöver att det går betydligt snabbare har vi mycket bättre kontroll på vilka prover som skickats, var de befinner sig i processen och när svaret kommer tillbaka. Klinikern får en bättre service och kan inleda behandlingen av patienten tidigare. I slutändan är det patienten som blir vinnare.” 

Therese Magnusson, Medicinsk sekreterare

“Det här är en lösning för flera olika behov. Vi är till exempel ofta i behov av expertiskunskap i form av subspecialister från olika delar av landet. På det här sättet kan vi utnyttja den där den finns.” 

Gordan Maras, Patolog

Under våren fick Therese och Gordan möjlighet att berätta om sina erfarenheter av att jobba med digital patologi på det här sättet på ett nationellt vårmöte inom patologi. Att det var just de som hade fått äran att presentera nätverket Exdin beror på att Region Gävleborg tillsammans med laboratoriet Unilabs var först ut att skicka skarpa fall i nätverket.

Gordan_Irene

“Ja patologen i Region Gävleborg är verkligen drivande i den här utvecklingen. Vi har jobbat digitalt i några år, och nu kan vi utnyttja Exdin fullt ut. Det kapar ledtiderna radikalt och möjliggör en insats i tid för patienten.” 

Irene Silverlo, Vårdenhetschef

Om ExDIN-nätverket

ExDIN är ett diagnostiskt granskningsnätverk inom patologi som gör det möjligt för patologiverksamheter att utifrån lokala behov enkelt kunna samarbeta kring befintliga resurser och kompetenser på ett effektivt och säkert sätt med hög kvalitet. ExDIN-nätverket är öppet för alla landsting som vill delta.

Kontakta info@exdin.com om du vill ha mer information eller läs mer på nätverkets hemsida www.exdin.com.